LP-skivor

SBB – 72

SBB:s första platta, inspelad i Sveriges Radios studio i Falun den 22-23 April 1972.

Ur Olle Grips skivtext: Det är ingenting märkligt med den här orkestern. Inget märkligt i att samla 18 man med jobb, familj och andra hobbies till repetition varje vecka. Inget märkligt i att vissa åker 20 mil för att få nöjet att repetera. Inget märkligt i att medlemmarna bekostar notmaterial, etc ur egen ficka. Det bara blir så när man trivs och har kul. Följande 11 låtar fick plats: Lou´s good dues blues – I remember Clifford Anacrusis – Where I am – Boss city- One for J.S. – Sweetheart, my sweetheart – Switch in time – Summer snow – Secret agent och Back home.

Saxar: Sten Pettersson & Jan Larsson-asx, ”Jonken” & Curt Östlin-tsx, Göran Hedström & Wolf Johansson-bsx.
Trumpeter: Arne Eriksson, Ulf Ander, Bosse Hedwall & Sören Lövgren.
Tromboner: Ingemar Persson, Per Haglind, Arne Söderkvist & Kurt Carlberg.
Komp: Rolf ”Månen” Svensson-piano, Mats Källström-gitarr,
Hasse Wikman-bas, Rolf Andersson-trummor.
Leadflöjt: Mats Grundström.

Skivmärke: COOP LP 72-0


Sandvik Big Band + Bosse Broberg

Inspelad i Metronomes Studio i Stockholm den 10 & 11 maj 1975. Inspelningstekniker var Rune Persson och producent Arne Eriksson.Plattan innehåller 7 låtar, flera skrivna direkt för bandet. Den enda förändringen i bandet är att Mikael Nilsson ersatt Arne Söderkvist som 3:e trombonist. Bosse Broberg som blivit mer eller mindre fast medlem i bandet är givetvis flitig solist tillsammans med ”Jonken”. Bland låtarna märks Nisse Lindbergs fina arr på ”Fäbodlåt från Högbo” med Arne Eriksson på flügelhorn och en glödande ”Echoes of Harlem” med Bosse Broberg som solist i arrangemang av Bengt-Arne Wallin.

Låtar
Fäbodlåt från Högbo – The spirit feel – Echoes of Harlem – T.F.M. –
King Valiant – I´m pushing you out och Petra av Nisse Lindberg, som senare blev mer känd som As you are med text av Red Mitchell.

Skivan gavs ut på DRAGON med skivnumret LP 3/Stereo.

Plattan gavs med 2 olika omslag, bägge på skivbolaget DRAGON. Denna upplaga gjordes på beställning av Sandvik AB för att användas som ”giveaway” till kunder och affärskontakter. Observera att ASEA helt ovetande lyckats få med lite reklam i övre högra hörnet. Orkesterbilderna på det här konvolutet är fantastiska och måste ses! Plattan lär vara eftersökt i samlarkretsar.


Ann-Kristin Hedmark & Sandviken Big Band

I mars 1975 spelade SBB med ”Anki” och Bosse Broberg som solister på Reno International Jazzfestival. Bland souvernirerna fanns fina recensioner i bl.a Reno Evening Gazette som skrev: It´s jazz,man och en kassettinspelning som inte var ”Hi-Fi” direkt men man kunde höra att bandet spelade oerhört bra. Alla som hört bandet var sura för att det inte kunde ges ut på platta. Därför organiserades denna inspelning med Svante Thuresson som producent.

Låtar
Hallelujah, I love him so
I´m a vanderer
Autumn is a fine time of the year
He´s funny that way
Fire and rain
Your song
Born to be blue
Eleanor Rigby
Ankis blues.

Denna platta spelades in med Svante Thuresson som producent på Glen Studio i Stocksund 7-8 & 14-15 maj 1977 med Anders Oredsson som tekniker.

Håkan Lewin spelar 1:a altsax, Einar Carron 2:a tenor, Åke Björänge 4:e trumpet och ny pianist är Gösta Rundkvist.

Skivnummer: Philips 6316 101


Ann-Kristin Hedmark & Claes Jansoon med Sandviken Big Band

Spelades in på Metronome studion i Stockholm den 16 & 17 Juni 1979 av Rune Persson. Pär Haglind ligger sjuk och ersätts av Ulf Johansson. ”Jonken” har just börjat samla på hjärtinfarkter och ersätts av Erik Norström. Åke Lindström har bytt efternamn till Björänge. Bland låtarna märks Bengt-Åke Anderssons fina arr på Take the ”A” train, kanske det av bandets original arr som spelats flitigast.

Låtar
It aint nobodys business if I do
Easy living
It aint necesarilly so
Take the A train
Nature boy
Mustang
Polish parliament
Tindome

Trumpeter: Arne Eriksson, Ulf Ander, Bo Hedwall, Åke Björänge och Bosse Broberg
Tromboner: Ulf Johansson, Ingemar Persson, Mikael Nilsson och Kurt Carlberg.
Saxar: Håkan Lewin, Tomas Dunker, Erik Norström, Jan Larsson och Göran Hedström.
Piano: Gösta Rundqvist. Gitarr: Mats Källström. Bas: Hasse Wikman.
Trummor: Rolf Andersson.

Claes Janson sjunger Nature boy med sin bluesiga stämma medans ”Anki” tar sig ann It aint nobodys business och It ain´t necesarilly so.


Sandviken Big Band, Hello Dolly

HELLO DOLLY-Dancemusic with SBB, Meta Roos & Hayati Kafe spelades in på FH i Sandviken den 17 & 18 maj 1980 med Rune Persson som tekniker. På bilden en mycket ung Meta Roos uppflugen i ett fönster på Kvarnen i Högbo. SBB har ju spelat upp till dans ganska ofta genom åren, och många av dom här arren hänger fortfarande med. Nyskrivna arr av Bengt Hallberg, Örjan Fahlström, Claes Rosendahl och Leif Haldén. Låtvalet är fint. Vad sägs om klassiker som For all we know, Lady be good, As time goes by, Flamingo och Hello Dolly, fint blandade med Penny Lane och Suicide is painless ur Mash. Tomas Dunker är ny på 2:a alt och Jan Larsson spelar numera 2:a tenor.
Vid sidan av vokalisterna delar Håkan Lewin, Gösta Rundqvist och ”Jonken” på allt soloutrymme.

Låtar
Hello Dolly
Lady be good
Day by day
As time goes by St. Lois blues
Something
Seet Georgia Brown
Suicide is painless
What a diffrence a day made
Penny Laine
For all we know
”Earl Bostics” klassiker Flamingo.

Skivnummer: SAMDISC SBB 1


Cyndee Peters and Sandvik Big Band, Gospel meets Jazz

Live i concert – Gospel meets Jazz var titel på plattan som spelades in Live vid en konsert i Södertälje den 11 Oktober och Sandviken den 18 Oktober 1980. Tekniker är Rune Persson och Lars Rosin. Konserterna med SBB & Cyndee drog alltid mycket publik och skivan sålde hyfsat. EMI som gav ut skivan hade givetvis bättre resurser att marknadsföra skivan än de mindre bolag som gav ut de tidigare plattorna. Örjan Fahlström bidrar med 4 arr, Leif Halldén med 2, Claes Rosendahl 2 medan Bosse Broberg och Gösta Rundqvist skrivit varsitt. Bandet har här den besättning som sedan höll i många år. Enda ”vick” är Erik Norström på tenorsax.

Låtar
Everything must change
Love the one you´re with
Send in the clown
Lift every voice and sing
Stay with God
Swing low, sweet chariot
Come Sunday
I didn´t think it could be
I´ve been buked and I´ve been scorned
How I got over.

Skivnummer: EMI 7C 062-35 804


Sandvik Big Band in Vancouver

Bandets ljudtekniker Roland Johansson följde med på turnén till Canada och spelade in en massa musik med minimal utrustning på en tidig digital bandspelare. Det här var före DAT:ens tid och maskinen krävde absolut felfria band, vilket visade sig vara en bristvara i Canada. Tyvärr höll inte allt material för utgivning, varför dessa låtar spelades in dels på FH i Sandviken av Roland Johansson, och i studio i Falun av Per-Åke Hermansson. Bland låtarna märks flera arr som blivit klassiker, t .ex. Leif Halldéns fyndiga arr på St. Thomas. Ett arr som fortfarande dyker upp i mappen.

Ny i bandet är Leif Halldén på trumpet & horn. Peter Gullin vickar på barytonsax. Arren är skrivna av Örjan Fahlström, Leif Halldén, Gösta Rundqvist och Bosse Broberg. ”Jonken” är tillbaka i bandet och gläder många med sitt melodiösa solospel. Leif Halldén har tagit över som repetitör efter Arne Eriksson som nöjer sig med att spela leadtrumpet.

Låtar
I left my heart in San Fransisco
My one and only love
Lover come back to me
If you could see me know
Groove Merchant
Here´s that rainy day

Plattan gavs ut på FRONTDISC och har nummer FRDLP 103 (50-1).


Sandviken Big Band and Deborah Brown, The song is you

Plattan spelades in på FH i Sandviken med Roland Johansson som tekniker den 21-22 April 1989. Hårda diskussioner inför utgivningen. Lp eller cd? Svaret blev båda! Det var Gösta Rundqvist som träffade Deborah på ett gig i Stockholm och föreslog samarbete. Många i bandet anser att konserten med Deborah i Linköping 1990 är orkesterns bästa konsert. SBB spelade efter Lionel Hamptons band och ville kanske visa hur det ska gå till. Standing ovation redan innan Deborah kom in!

Nya i bandet är Adam Johansson på 1:a alt, Jonny Johansson på gitarr och Bertil Fält som egentligen spelar 2:a alt, men här vickar på barytonsax. Som 2:a alt vickar Jan Levander. Plattan gavs ut både som ”vinyl” och cd och producerades av Åke Björänge & Lars Samuelsson, och gavs ut på Four Leaf Clover Records. Jonny J, Leif H och Gösta R har skrivit alla arr utom ”Come rain or come shine” -Vincent Benedetti och plattans tungvrickare nr 1, ”Donna Lee” i arr av Bert Joris.

Låtar
The song is you
A hundred dreams from now
Our love is here to stay
Bluebird of happiness
Since I fell for you
Revelation
My one and only love
Come rain or come shine
Charlie Parkers Donna Lee

Skivnummer: FLC 5110.