SBB 50 år

Sandviken Big Band och jubileumsåret 2018

Sandviken Big Band bildades 1968  och motor och initiativtagare till detta var trumpetaren Arne Eriksson. Bandet har sedan dess ångat på och utvecklats, mycket tack vare duktiga och intresserade musikanter och ledare. Sandvikens Kommun har även bidragit till bandets fina framgångar.

50-årsfirandet kommer naturligtvis att innehålla många intressanta konserter.

Här några datum och evenemang:

Projektet FÄRGTONER är ett samarbete mellan Sandviken Big Band och koreografen Helena Högberg. Ett möte mellan fem dansare och storbandet i kontrastrika sceniska uttryck. Möt den gröna gracen, den gula explosiviteten, den röda sensitiviteten, det blåa lugnet och den vita klarheten i musik och dans!

Föreställningen har premiär i Sandviken den 17:e februari, flyttar till Gävle Teater den 20:e februari och Bollnäs den 21:a februari. I Bollnäs också en skolkonsert samma dag.

Helena Högberg, koreografi
Helena Högberg, dansare och koreograf med mångårigt arbete med koreografi i samarbete med levande musik. Hon har varit verksam på Gotland och i övriga Sverige med bl a Cramerbaletten, SVT, B Egerbladh, Gotlandsmusikens olika ensembler m.m.

Hennes fokus har alltid varit att skapa utmanande koreografi med en bas i den dynamiska och uttrycksrika Mattoxtekniken – jazzart- freestyle- med oväntade, lekfulla och infallsrika rörelsemönster.

Sandviken Big Band, musik
Musiken för dansarna är omsorgsfullt utvald och innehåller klassiska 40-talslåtar, vackra ballader och nutida funkmusik. En medveten ”färgmix” anpassad till Helena Högbergs färgtema.

Sandviken Big Bands årliga SKOLKONSERT onsdag 14 mars
Detta evenemang, som bär titeln ”Unga Solister”,  är årligt återkommande och är väldigt populärt och viktigt i bandets verksamhet.  Gymnasie- och högstadieelever bjuds in till teatern i Folkets Hus för att lyssna till musikstuderande elever som agerar solister framför storbandet. Ett samarbete mellan storbandet och estet- och kulturskolorna i Gävle och Sandviken. Konserten dubbleras på kvällen för allmänheten på Drömfabriken.

Gävle Konserthus onsdag 28 mars kl 19.30
Populärkonsert med sångerskan META ROOS. Arrangör är Gävle jazzklubb.

Meta Roos

Lördag 14 april kl 19.30 vårens stora GALAKONSERT på teatern i Kulturcentrum. Solist är sångaren TOMMY KÖRBERG och orkesterledare är ANDERS BERGLUND.

28 april i Eskilstuna blir det en hyllning till Count Basie och hans orkester med titeln ”The Atomic Basie”.

Torsdag 24 maj inbjuder storbandet publiken till den intimare miljön i Musikverket. Bandet bjuder på en omväxlande repertoar där bandets egna solister får sträcka ut lite extra.Inställt

Lördag 16 juni medverkar storbandet i Sandvikendagarna. En friluftskonsert i centrum. Solister är också här några ungdomar som stod på scenen under skolkonserten 14 mars.

Sandviken Big Band Bang 29 och 30 juni
Under jubileumsåret kommer SBB att framträda två gånger under festivalen. Dels öppnar bandet festivalen,  detta år alldeles själva utan solist framför bandet, och dels planeras en konsert under lördagen med en framstående och publikdragande artist.

Hösten konsertverksamhet är i nuläget under planering. Klart är dock att höstens stora jubileumskonsert kommer att vara 22 september. Folkligt och festligt på teatern i Kulturcentrum med många solister och trevliga kringarrangemang.

En längre julturné finns också med i planeringen.