Gamla nyheter

Tidigare nyheter på hemsidan

Vårens program 2019

Onsdag 13 mars

SBB gör sin årliga skolkonsert med unga solister från olika musikutbildningar i Sandviken-Gävle. Denna konsert är öppen för allmänheten på Drömfabriken samma kväll kl 19.00.

Lördag 6 april

SBB möter de genommusikaliska bröderna Rongedal. I denna konsert utlovas en blandad kompott med musik som spänner över såväl decennier som musikstilar, från Ray Charles-via Gärdestad till David Bowie. Kort och gott en påse lördagsgodis med karameller för alla smaker. Som förband spelar Blues Hunters  från kulturskolan. Konserten är i Teatern, Kulturcentrum kl 19.00.

Lördag 15 juni

Bandet spelar utanför entrén vid Kulturcentrum en ca entimmeskonsert med unga solister från vårens skolkonsert. Givetvis är det fri entré till denna konsert. Tid meddelas i Din Lokaltidning.

Fredag 28 juni

Traditionsenligt brukar SBB inleda Bangen första festivalkvällen. I skrivande stund är solist inte bokad men det brukar ju vara något i världsklass.


Så här glada är alla i bandet med Jill Johnson och Anders Berglund, efter 20 julkonserter och nästan 1000 mil i buss.


Den 15 november startar Sandviken Big Bands julturné. Bandet backas upp sångerskan Jill Johnson och framför bandet står dirigent Anders Berglund.

Just nu är bandet inne i en repetitionsperiod för att få all musik på plats.

Här följer en turnéplan:

16 november Malmö Live Center 19.30
17 november Örebro Conventum 19.30
18 november Gävle konserthus 18.00
19 november Umeå folkets hus 19.30
24 november Göteborgs konserthus 20.00
25 november Hälsingborgs konserthus 18.00
30 november Växjö konserthus 19.30
1 december Norrköping Louis de Geer 19.30
2 december Vara konserthus 14.00 & 19.30
7 december Linköpings konserthus 19.30
8 december Jönköpings konserthus 19.30
9 december Kalmar, Kalmarsalen 18.00
14 december Västerås konserthus 19.30
15 december Halmstads teater 18.00
18 december Stockholm, Cirkus 19.30
20 december Uppsala konserthus 19.30
21 december Borås, Åhaga 19.30
22 december Karlstad, CCC 18.00

 


Sandviken Big Band bildades 1968  och motor och initiativtagare till detta var trumpetaren Arne Eriksson. Bandet har sedan dess ångat på och utvecklats, mycket tack vare duktiga och intresserade musikanter och ledare. Sandvikens Kommun har även bidragit till bandets fina framgångar.

50-årsfirandet kommer naturligtvis att innehålla många intressanta konserter.

Läs mer om jubileumsåret 2018


Sandviken Big Band har äntligen lyckats engagera Tommy Körberg till en konsert i Sandviken. Dirigent, orkesterledare och arrangör för konserten blir den inte helt obekante för sandvikenpubliken Anders Berglund.

Det passar också bra att kombinera 50-årsjubilerande Sandviken Big Band och 50-årsjubilerande Tommy Körberg. Tommy firar nämligen han också 50 år som artist.

Tommy Körberg

Konserten blir på teatern i Kulturcentrum och kommer att omges av några kringaktiviteter för publiken.

Konsert i två avdelningar med paus
Datum: lördag 14 april
Tid: kl. 19.30
Entré: 450:-


Sandviken Big Band presenterar Sharon Dyall och Roger Pontare 
Fredag den 18/11, Teatern, Kulturcentrum, Sandviken 

Så har det blivit dags för den sista hemmakonserten för SBB under 2016. Som avslutning på året passar vi på att bjuda in två fanstastiska artister som gästsolister. Vi törs redan nu utlova en mycket svänging och underhållande konsert!


Dags för krogshow!

Fredag den 21/10 kör vi för andra året en krogshow på Restaurang Bolaget i Sandviken. I år har vi äran att få presentera artisterna Meta Roos och Andreas Weise. Båda dessa artister är såväl fantastiska sångare som genuina underhållare och en svänging kväll med mycket skratt utlovas. Vi kombinerar kvällen med underhållning och supé för att ytterligare höja mysfaktorn. Missa inte detta, det kommer bli en kanonbra show med god mat och dryck!


Mat och musik på Restaurang Bolaget
Så är det dags för höstens första och enda hemmakonsert med Sandviken Big Band
Lördagen den 12:e september är det dags för SBB att inta Restaurang Bolaget i Sandviken tillsammans med Fredrik Swahn och Sharon Dyall. Programmet innehåller en blandad kompott med gamla storbandsklassiker men även modernare alster från artster som Stevie Wonder, Oasis, Robbie Williams med mera. Allt förpackat i svängiga storbandsarrangemang framförda av Sandviken Big Band och solisterna Sharon Dyall och  Fredrik Swahn

Välkomna till en svängig afton!


Sandviken Big Band presenterar Mikael Rickfors


Sandviken Big Band presenterar Gunhild Carling

Dags för höstens första hemmakonsert på Folkets Hus i Sandviken tillsammans med Gunhild Carling. Lördag den 13:e september kl 17:00 Välkomna!


Storband, överraskningar och Frank Sinatras underbara låtskatt – i vår förverkligar Christer Sjögren sin dröm.
– Det kommer att bli en underbar föreställning, en hyllning till min idol, säger Christer Sjögren.

Tankarna på att få ta med sig Frank Sinatras låtar ut i landet och ut till publiken har funnits där länge. I vår blir det äntligen av. Tillsammans med den folkkäre kapellmästaren Anders Berglund och storbandet Sandviken Big Band åker Christer Sjögren på turné med en av musikhistoriens absolut största låtskatter. – I grund och botten är det en gammal dröm jag haft. Det ska bli fantastiskt kul att tillsammans med Anders och Sandviken Big Band få ta sig an Sinatras låtskatt.

Alla låtar är handplockade av Christer Sjögren, som i höst även spelar in en hyllningsskiva till den store amerikanske sångaren. Odödliga hits som ”My Way”, ”New York, New York” och ”I’ve Got You Under My Skin” varvas med mindre spelade låtar som t ex ”Nancy”. Det blir en varm musikupplevelse i toppklass kryddat med underhållande mellansnack och en och annan överraskning. Totalt besöker föreställningen nio orter.
Produceras av 2Entertain, PJP och Sangré.

Turnéplan:
29 mars Uppsala, Konsert & Kongress
30 mars Västerås, Konserthuset
4 april Örebro, Conventum
5 april Karlstad, C.C.C.
6 april Gävle, Konserthuset
10 april Linköping, Konsert & Kongress
11 april Kalmar, Kalmarsalen
12 april Jönköping, Konserthuset
13 april Norrköping, Louis de Geerhallen


Sandviken Big Band backar TV4s idoler den 1/11-2013
Fredag den 1/11 ackompanjerar Sandviken Big Band TV4s idoldeltagare i dirketsändning. Vi åker ner till Stockholm på torsdag morgon för repetitioner to-fre för att sen spela live kl 20:00 fredag. Det ska bli otroligt spännande och annorlunda att få medverka i en sådan produktion.

Glöm nu inte bort att slå på TVn på fredag den 1/11 kl 20:00 för att se SBB-farbröderna i TV rutan!


Sandviken Big Band 45 år! 
Sandviken Big Band firar den 14:e september sin 45-åriga existens med en konsert på Folkets Hus i Sandviken. Solister vid konserten är trumpetaren och sångaren Peter Apslund, sångerskan Vivian Buczek, dragspelaren och sångaren Bengan Jansson samt Sandvikens egen Benny Goodman; Krister Andersom som under kvällen kommer att traktera både klarinett och temorsax.

Före konserten anordnas det ”mingel” i Restaurang Bolaget där Nisse Palm och Göran Berencreutz spelar.

Biljetter finns att köpa på Folkets Hus i Sandviken.


Kulturnatta i Sandviken den 15/9-2012 
SBB kommer tillsammans med ett antal talangfulla solister från Sandviken med omnejd att medverka vid Sandvikens kulturmanifestation Kulturnatta. Dock blir det inte speciellt mycket nattspelning för SBB då konserten går av stapeln redan kl 14:00 på Restaurang Bolaget i Folkets Hus i Sandviken.Som solister kommer alltså ett antal lokala musikanter att medverka:
Eva Arnström, sång
Per Almén , sång
Anders Brewitz, Gitarr och sång
Göran Persson, dragspel
Mattias Dahl, trummor

Repertoaren spänner över allt ifrån traditionell storbandsmusik till rock a´la Hendrix så det blir en blandad och spännande kompott som erbjuds.

Dagen till ära är det dessutom fri entré till konserten så det är bara att komma och lyssna.

Välkommen!


Sandviken 150 års jubileum


Sommaren närmar sig sitt slut…

Ja så är det faktiskt och då är det dags för bandet att vakna till liv igen efter drygt en månads skön sommarvila.

Höstsäsongen inleds med en resa till huvudstaden den 22:a augusti för konsert på Skansen tillsammmans med Peter Apslund och Maragareta Bengtsson under ledning av Mats Hålling.

Därefter väntar ett kärt återseende med Georgie Fame i slutet av september. Bandet får då besöka Eskilstuna den 23:e september och göra en hemmakonsert på Folkets Hus den 24:e september.

Den 1:a oktober är det dags för nästa kära återseende då bandet beger sig till Arboga för att konsertera tillsammans med Meta Roos. Arboga tillhör inte de vanliga konsertorterna så det ska bli spännande.

Under oktober kommmer vi även att återse vår vän Krister Andersson som medverkar som solist på klarinett. Våren 2011 genomfördes en konsert tillsammans med Krister på restaurang Living Room i Sandviken och nu får vi alltså nöjet att göra ytterligare två stycken konserter, den 9:e oktober i Avesta och den 18:e oktober på Gävle Konserthus.

Traditionsenligt avslutas hösten med ett antal unga solister som vi gör en skolkonsert tillsammans med samt repriserar denna konsert den 23:e novemeber på Drömfabriken i Sandviken. Vilka ungdomar som medverkar är i skrivande stund inte klart, men så fort vi vet vilka artister som kommer att medverka kommer detta att publiceras på hemsidan.

Som du kan se så är det ett varierande program under hösten och vi hoppas att just du kommer och delar musikupplevelsen med oss vid några tillfällen!

Väl mött och vi hoppas på att sommaren stannar ett tag till trots att vi börjar höstens repetitioner….

[2011-08-04]


Chuck Findley, Sandviken Big Band och Sandvikens Symfoniorkester 
Nu har repetitionerna inför SBBs kanske största satsning någonsin dragit igång. Den amerikanske trumpetaren Chuck Findley kommer i mitten av mars att gästa SBB som solist. Vid konserten kommer även Sandvikens Symfoniorkester att medverka. Konserten som blir i två set inleds av SBB tillsammans med Chuck. Efter pausen kommer Sandvikens Symfoniorkester att medverka och förgylla tillställningen med framförallt stråk och träblås.Produktionen kommer att framföras på tre orter, Sandviken, Gävle och Linköping med inledande konsert i Gävle, därefter Sandviken och slutligen Linköping..

Denna produktion är en  intressant utmaning för musikerna samtidigt som det är unikt då det är första gången Chuck Findley besöker Sverige i eget namn som solist.

Samtidigt är det mycket glädjande att få samarbeta med Sandvikens fina symfoniorkester. Det är med en viss stolthet vi kan visa upp en symfoniorkester av rang samt ett relativt hyggligt storband, på samma scen, och där båda orkestrarna kommer från lilla Sandviken, tillsammans med en av världens bästa trumpetare som solist.

Så… vår uppmaning till dig jazzdiggare: Missa inte detta unika tillfälle att få njuta av en fantastisk trumpetare och samtidigt uppleva Sandvikens eminenta musiker i samklang.

För ytterligare information om Chuck Findley klcka HÄR
För ytteligare information om Sandvikens Symfoniorkester klicka HÄR

Konserttillfällen:
11/3  Gävle Konserthus
12/3 Folkets Hus Sandviken
13/3 Linköping Konsert & Kongress
Se utförlig information i SBBs Spelplan

[2011-02-12]


SBB på turné med Chuck Findley
SBB planerar att i mars 2011 genomföra ett antal konserter tillsammans med den amerikanske trumpetaren Chuck Findley och Sandvikens Symfoniorkester . För de som aldrig hört namnet Chuck Findley förr, rekommenderas en ordentlig titt i skivbackarna därhemma. Han har praktist taget spelat med ALLA och är troligtvis den mest inspelade trumpetaren i världen. Om du inte finner hans namn någonstans i skivsamlingen så har du troligtvis hört honom på bio eller TV. Han medverkar nämligen på soundtracken till hundratals filmer och TV- serier och har du tittat på Oscarsgalan så har du definitivt hört honom. För musiker runtom i världen är han en ”LEVANDE LEGEND”.

För ytterligare information om Chuck Findley klcka HÄR

Sandviken Big Band inleder säsongen 2011 med konsert och stipendieutdelning.

Lördag den 5/2-2011 spelar SBB med Larry Franco i Västerås på Festijazz
kl 15:30 Länk till jazzfestivalen –> Festijazz


Verksamhetsåret 2010 närmar sig sitt slut…
Sandviken Big Band har för året konserterat färdigt. Sista konerten för säsongen ägde rum på Drömfabriken tillsammans med ett antal unga talangfulla solister från kulturskolor, Estetprogrammet i Sandviken  och Jazzgymnasiet i Gävle. Trots full snöstorm i Sandviken vågade sig folk ut för att få höra de unga solisterna. Jättekul för oss i SBB att få jobba tillsammans med så unga duktiga människor !Säsongen 2011 inleds med konsert tillsammans med den italienska sångaren Larry Franco. Konserter är bokade i februari på Festijazz i Västerås och i Sandviken.

I mars kommer den amerikanske trumpetaren Chuck Findley på besök och 3 konserter är bokade. Linköping, Sandviken och Gävle. Läs en närmare presentation av den fantastiske trumepetaren Chuck Findley nedan. I denna produktion kommer även delar av Sandvikens Symfoniorkester att medverka vilket ska bli väldigt inspirerande och intressant.

Närmast väntar den traditionella julfesten i Jazzhuset och därefter några veckors skön ledighet innan repetitionerna kör igång i början av januari.

SBB vill härmed passa på att tacka alla som stöttat oss genom att besöka konserter eller via Stödförbandet bidragit till att vi kunnat bedriva ytterligare ett års givande verksamhet.
Tack !

Avlsutningsvis vill vi passa på att tillönska alla en God Jul och ett Gott Nytt År !!

[2010-12-05]


Deborah Brown  – kärt återseende för Sandviken Big Band

I oktober återförenas Sandviken Big Band med den amerikanska sångerskan Deborah Brown. SBB och Deborahs vägar korsades lyckosamt i mitten av 80 talet och 1989 spelade man in albumet ”The Song Is You”. Deborah har besökt SBB ett flertal tillfällen med bejublade konserter och trevlig samvaro som resultat. Senast det begav sig var för 7 år sen då en mindre turné genomfördes i Sverige.

Deborahs musikaliska talang har tagit henne från kust till kust i USA,  större delar av Asien för att slutligen kulminera i en 12 år lång vistelse i Europa. Genom uppträdanden på klubbar, konserthus, jazzfestivaler, radio och tv har Deborah skapat sig ett väl ansett namn i branchen. Hon har turnerat och uppträtt i mer än 50 länder under karriären.

Hon har även hunnit med 11 skivor i eget namn, samt medverkat som gästsolist på ett stort antal album.

Mellan den 8/10 och den 16/10 kommer Deborah och SBB att turnera med en delvis uppfräshad repertoar. Gamla godingar som The Song Is You finns naturligtvis med på programmet, men även nya spännande arrangemang har adderats. Missa nu inte chansen att lyssna till en fantastisk sångerska i yppersta världsklass.

Följande datum och platser gäller:
8/10 Eskilstuna, Lokomotivet
10/10 Gävle, Konserthuset
11/10 Borlänge, Hotell Bolanche
15/10 Örebro, Konserthuset
16/10 Grängesberg, Cassels

Varmt välkommen till en musikalisk höjdare !


Jazz i Tällberg 2010

Fredag den 27:e och lördag den 28:e augusti kommer SBB att konsertera i det natursköna Tällberg. Tillsammmans med bandet kommer solisterna Peter Asplund, Margareta Bengtsson, Claes Jansson och Meta Roos att medverka. Meta och Claes är solister under fredagens konsert och Peter och Margareta under lördagen.Passa på att göra en helgutflykt till Tällberg och lyssna till trevlig musik i trevlig miljö !


Nya kompakta diskar (CD)
Sandviken Big Band kommer i december påbörja inspelningen av en ny CD.
Målsättningen med denna skiva är bl.a. att spela in musik som komponerats och arrangerats av medlemmar i bandet, men även musik av andra kompositörer och arrangörer kommer att finnas med. Första inspelningsdag är planerad till den 17/12-09 och under våren 2010 kommer ett antal inspelningar att äga rum. Förhoppningsvis är skivan tillgänglig för allmänheten under hösten 2010.


Mats Siggstedt – Kulturpristagare
Mats Siggstedt, Sandviken Big Bands duktige lead trumpetare har tilldelats Söderhamns Kulturpris 2009. Vi ber att få gratulera herr Siggstedt till denna fina utmärkelse. Utdrag från Söderhamns kommuns hemsida:

Mats Siggstedt Årets Kulturpristagare
Brassmusikern Mats ”Sigge” Siggstedt får 2009 års Kulturpris i Söderhamn.
Mats ”Sigge” Siggstedt är en av landets bästa brassmusiker. Hans kompetens är vida känd i musikerkretsar eftersom han hanterar alla brassinstrument obehindrat, allt från piccolotrumpet till bastuba, och det är unikt i sig.

Mats har jobbat som professionell musiker i många år innan han valde att flytta tillbaka till rötterna och Söderhamn. Här har han kommit att bli en oerhört betydelsefull inspiratör. Dessutom är han på musikskolan en engagerad lärare med stor omsorg om både sina stora och små elever, samt en mycket hängiven och duktig orkesterledare, känd för sina fina arrangemang.

Bland annat startade den populäre blåsaren och pedagogen hösten 2004 ett projekt för att stimulera vuxna till att våga lära sig spela; idag är Alir Wind Band allt annat än nybörjare.

Mot bakgrund av ovan tilldelar Kultur- och Samhällsutvecklingsnämnden 2009 års Kulturpris i Söderhamn om 30.000 kr, till musikern, pedagogen och eldsjälen Mats Siggstedt.


Meta Roos och Sandviken Big Band, Gävle Konserthus 14/3-10
Söndagen den 14/3 spelade SBB tillsammans med Meta Roos på konserhuset i Gävle. Repertoaren bestod av en mix från Ella Fitgerald och Count Basie låtar. Nästa lördag är det dags för Meta och SBB att mötas igen, denna gång på Catalin i Uppsala. Dagen till ära uruppfördes en komposition i god Basie-anda,  komponerad och arrangerad av SBBs lead altsaxofonist  Adam Dahlberg. Denna låt, Count 2 4, kommer säkerligen att bli en flitigt spelad melodi på framtida konsertersamt spelas in på SBBs kommande CD.
Recension från konserten i Gävle i Gefle Dagblad 


Gratis Julkonsert På Gång, passa på!!
Söndagen den 6:e december är det dags för SBB att återigen göra en julkonsert. Denna gång på restaurang Living Room i Sandviken Detta blir årets avslutningskonsert för bandet och en hel del kända julmelodier utlovas, dock inte ”Hej Tomtegubbar”, men på repertoaren finns bl.a. O helga natt och Stilla Natt i snygga storbandsarrangemang.

Konserten kommer till stor del att innehålla arrangemang av den amerikanske saxofonisten Tom Kubis. Denne släppte 2002 CDn ”A Jazz Musician’s Christmas” tillsammans med sitt storband. Musiken är traditionella julmelodier vackert arrangerade för storband.

På denna konsert är det fri entré, så passa på att komma till mysiga
Living Room den 6/12 kl 18:00 för att avnjuta en god bit mat och koppla av till tonerna av snyggt arrangerad och välspelad storbandsmusik.

Välkomna!


Stipendiekonsert 2009

Lördagen den 4/4-09 delades Sandviken Big Band stipendium ut till Monika Hoffman i samband med en konsert på Folkets Hus i Sandviken. Vid konserten delades också Jonkens stipendium ut till två unga talangfulla musikanter ifrån Sandviken, Martin Borg, piano och Alexander Carlberg, trummor. Stipendiaterna framträdde som solister tillsammans med bandet under konserten. För mer information om SBBs fantastiska stipendiat Monika Hoffman besök gärna hennes hemsida www.monikahoffman.com


Duke Ellington-projektet
SBB blev våren 2007 tillfrågade om man ville delta i ett forskningprojekt rörande Duke Ellington och hans musikaliska liv vilket bandet gladeligen accepterade.
SBBs insats kommer bestå i att tillsammans med Håkan Lewin, saxofon, och Johannes Landgren, orgel framföra specialskrivna arrangemang av Duke Ellingtons klassiska alster.

Under den sista helgen i Augusti genomfördes en repetitionshelg tillsammans med Håkan och Johannes och de färska arrangemangen spelades för första gången igenom. Mycket spännande och intressanta arrangemang som ger orkestern en hel del att bita i.

Programmet kommer att innehålla nyskrivna arrangemang såväl som gamla legendariska alster ifrån Ellingtons repertoar.

De första konserterna i denna produktion är nu genomförda och responsen har varit positiv. Under våren kommer SBB att genomföra detta program vid tre tillfällen, Sandviken Borlänge och Göteborg.

(2009-01-01)


Sandviken Big Band har fyllt 40 år!
Den 20:e september genomförde SBB en jubileumskonsert på Folkets Hus i Sandviken för att fira 40 års verksamhet. Salongen var fylld till sista plats och eminenta gästartister var inbjudna. Konserten blev en riktig höjdare med strålande insatser av såväl Sandviken Big Band som de fantastiska solisterna. Vid konserten medverkade Meta Roos, Linda Pettersson Bratt, Ulf Johansson Werre, Georgie Fame samt Sandviken-sönerna Patrik Skogh och Fredrik Nordström.Musiken omfattade alster från de tidiga åren på 70 talet fram till dags dato och blandningen var både lyckad och uppskattad.
Konserten spelades in av Sveriges Radio och kommer att sändas den 6:e december kl 20:03 i P4.

Recensioner i pressen:
Orkesterjournalen
Sundsvalls Tidning
Gefle Dagblad (2008-09-29)


Let’s entertain you! – A Las Vegas Show med Fredrik & Lisa Swahn
Uppbackade av Sandviken Big Band bjuder underhållnings- och musikalartisterna Fredrik och Lisa Swahn upp till show och glamour i kärlekens tecken. En glittrande fräsch storbandsrepertoar med både klassiska hits och nya poplåtar framfört med stor passion och humor. Två konserter inbokade med denna produktion, Gävle Konserthus den 19/10 och Västerås Konserthus den 21/10.

(2008-09-29)


Trevlig återförening i en bubblande gryta
Den 16:e Juni 2007 gjorde Sandviken Big Band tillsammans med Magnus Lindgren, Rigmor Gustavsson och sångruppen Riltons Vänner en uppskattad konsert på Dalhalla.

Denna konsert kommer nu att åter igen genomföras på Jazzfestivalen Bangen i Sandviken den 27:e Juni kl 18:00.

Magnus Lindgren är en av landets absolut främsta instrumentala jazzmusiker och tillsammans med Rigmor Gustavsson som i sin tur är en av de ledande svenska jazzsångerskorna skapas magi. Lägg därtill en fantastisk ung och fräsch sånggrupp, Riltons Vänner, och ett gammat men relativt piggt storband och det skapas en bubblande gryta av skön jazz i alla dess former. Missa inte denna konsert!


Sandviken Big band på turné till Finland
Helgen den 4-6 Juni beger sig Sandviken Big Band åter igen till Finland för att delta i jazzfestivalen Baltic Jazz. Senast SBB besökte Finland, 2007, var destinationen Imatra Big Band Festival.Vid konserterna som äger rum den 4:e och den 5:e juni kommer solisterna Antti Sarpila och Lisa Björänge att medverka.

Efter denna turné får bandet en välbehövlig semester innan höstsäsongen startar upp med en storslagen jubileumskonsert på Folket Hus i Sandviekn den 20:e September.


Stipendiekonsert på restaurang Living Room i Sandviken
Den 29.e maj går årets stipendiekonsert av stapeln på restaurang Living Room i Sandviken. Detta blir en konsert i 2 set och solist vid konserten är stipendiaten Thomas Backman.
Saxofonisten Thomas Backman  är uppvuxen i Sandviken, men bor numer i Stockholm och jobbar som musiker.

Thomas började sin musikaliska bana i Kulturskolan i Sandviken och har därefter studerat vid folkhögskolor och musikhögskolan i Stockholm. Thomas har vid flertal tillfällen medverkart som vikarie i Sandviken Big Band, både på altsax och barytonsax. Han är en lysande solist och och tillika mycket kompetent enembelmusiker med en enorm energi i sitt spelsätt.

Se alltså fram emot en härlig musikalisk kväll den 29:e maj på Living Room, dessutom fri entré.


Personalnytt SBB hösten 2007

  • Göran Berencreutz, gitarr, har under hösten 2007 valt att ta tjänstledigt ifrån SBB och på hans plats återfinns nu ännu en dalkarl, Michael Sjursvens, ifrån Avesta. En duktig musikant som enligt rykten även är en synnerligen kompetent saxofonist.
  • Lars Jonshult, bas, är tillbaka i bandet med ny bas och gott sväng efter en tids frånvaro.
  • Niklas Skoglund, trumpet, har valt att tills vidare vara ledig ifrån bandet, men då sektionen sedan tidigare består av fem trumpeter har ingen vikarie anlitats utan en ommöblering i leden har skett och sektionen består för tillfället av fyra trumpetare.
  • Niklas Bjarnehäll, piano, har även han återvänt till SBB efter en tids frånvaro och det glädjs vi åt då vi åter igen får nöjet att ta del av Niklas fantastiska solospel.

(2007-10-02)


SBB på Finlands turné
Sandviken Big Band reste den första veckan i Juli till Finland för att delta på Imatra Big Band Festival. Två konserter genomfördes tillsammans med solisten Claes Jansson. Repertoaren var mestadels musik hämtad ifrån Count Basies storband. Framträdandena blev mycket uppsakttade och bandet trivdes inför den stora publiken. Ca 1500 åhörare under den första konserten som ägde rum i festivaltältet i Imatra. Den andra konserten var utomhus i centrala Imatra och uppskattningsvis ett par hundra i publiken vid denna konsert. Daniel Nolgård vikarerade på piano och Nisse Palm på bas, för övrigt ordinare Sandviken Big Band.

Allt som allt en mycket trevlig resa med bra framträdanden, fint väder och trevlig samvaro. En perfekt avslutning inför sommaren.

Lunchkonsert på gågatan i Imatra

Foto: Linda Fernqvist

(2007-07-09)


Vår vän och medmusikant Jonken har lämnat oss

En stor stämma har tystnat. Lennart ”Jonken” Jonsson är död. Han somnade in på Gävle sjukhus efter en tids sjukdom. Han hade i flera år haft problem med hjärtat och den 29:e maj 2007 slutade hans liv.

Lennart Jonsson som var född i Sandviken 1934 var en välkänd musikprofil. Inte bara i Sandviken. Alla i Sverige som spelade eller sysslade med jazz kände till tenorsaxofonisten Jonken.

Han var i flera decennier den tongivande solisten i Sandviken Big Band och han kan höras på nästan alla bandets skivor. Dessutom gjorde han 1973 en egen uppskattad kvartettskiva och senare en LP med Lars Sjösten och Liselott Olshage. I mitten av 50-talet spelade han med bl a Roland Nybergs och Jojjen Björklunds orkestrar och en längre tid med Arne Kjells innan han 1962 flyttade till Borlänge och blev verksam som lärare. I Dalarna var han bl a medlem i Erik Backlunds orkester.

Vännen Arne Eriksson som upplöst sin orkester Arne Kjells, kallade på Jonken 1969 då Sandviken Big Band kommit i gång. I Sandviken Big Band spelade Jonken i mer än 30 år.

Som lärare i Borlänge hade han en sångbegåvad elev i Lena Jansson som han sedermera gifte sig med. Tillsammans med henne gjorde han flera turnéer både i Sverige och utomlands. När gitarristen Johnny Johansson kom med bildades gruppen J3.

Jonken var en trevlig, sympatisk och rolig kille som hade lätt för att fä vänner. Det enda som han aldrig riktigt kom överens med var tekniska prylar. Sina bilar benämnde han som ”djävulens redskap”. Hans humor gick som en röd tråd i hans liv. Han verkade aldrig ha tråkigt. Som jazzmusiker var han helt i nivå med de allra bästa. Hans saxofonton var stor varm och lätt identifierbar.

Det var inte bara i jazzmusiken som han improviserade sig fram. Han tillvaro tyckes också vara improviserad. Jonken kunde också uttrycka sig i skrift med stor humor. Alla vi Sandvikenbor minns hans inlägg i ”Jonkens spalt” i det lokala ”Annonsbladet” där han beskrev episoder från dansspelningar och eskapader med båtar som också var hans stora intresse. Hans formuleringsförmåga resulterade också i boken om Sandviken Big Band, ”Alla dessa prickar” syftande på storbandet krångliga noter.

Jonken slutade i Sandviken Big Band 2001 och kom i stället med i PRO Big Band i Sandviken, numer med namnet Bosse Heeds Storband, där han hade stort solistutrymme. Han gjorde även en del bejublade solistinsatser i SBB åren efter han slutat och hans popularitet gick inte att ta miste på.

Alla saknar vi Jonken. Vänner, jazzmusiker, jazzdiggare, musikälskare, tidningsläsare, konsertbesökare och skribenter. Jonken finns bevarad i både ton, skrift och bild. Vi kan och vill bevara hans minne länge. Jonken som han var. Jovalisk, lågmäld och eftertänksam. Tillika en gladlynt och sann sangvinisk.

Sandviken Big Band & Lennart Lundkvist

(2007-06-07)


Sandviken Big Band – Duke Ellington projekt
SBB har fått erbjudande att delta i ett ett forskningsprojekt rörande Duke Ellington.
SBBs insats kommer att bestå i en skivinspelining tillsammans med Håkan Levin, saxofon, och Johannes Landgren, orgel. Arrangemangen till denna skiva kommer att specialskrivas av arrangören och musikern Leif Halldén ifrån Bergivik, Söderhamn.
Mer info om detta kommer att publiseras fortlöpande på hemsidan.
SBB ser dettta som ett mycket intressant projekt att delta i och ser fram emot att få ta sig an utmaningen.

(2007-03-11)


Trumpetaren Nils Jansson 2007 års stipendiat. 
SBBs stipendium för främjande av jazzmusik tilldelas Nils Jansson. Nils är uppvuxen i Sandviken och fostrad i Sandvikens Kulturskola. Efter jazzgymnasium i Gävle och studier vid Kungliga Musikhögskolan i Stockholm verkar nu Nisse som musiker i Stockholm. Nils farbror, Claes Jansson, är en av SBBs många kära solister så det känns extra trevligt att få premiera Nils med detta stipendium.
Nils är verksam i ett flertal konstellationer såsom Fredrik Norén Band m.fl. Han turnerar såväl inom landet som internationellt.

(2007-03-11)


Personalnytt  i saxsektionen
Patrik Engelbert, en relativt ung och mycket talangfull musikant ifrån Gävle, har nu gjort sitt inträde i Sandviken Big Band och trakterar 2:a altstämman i SBB. Han ersätter Oskar Fröderberg som valt att sluta. Vi hälsar Patrik välkommen till SBB och tackar Oskar för den tid som varit.

(2006-11-12)


A Tribute To Count Basie turné
Den 13/2 kommer SBB att spela i Örebro, enbart SBB vid dettta tillfälle.
Många klassiker ur den legendariska Basie repertoaren utlovas under konserten.Helgen den 3-4/2 gjorde SBB två stycken uppskattade konserter med Count Basie repertoar såväl ensamma som med Claes Jansson.
Lördag 3/2 spelade SBB tillsammans med Claes i Grängesberg på Cassels och på söndagen den 4/2 spelade SBB ensamma  i Söderhamn. Båda konserterna var slutsålda till sista plats och stämningen var hög. Se recension ifrån Söderhamanarn. Se även Dalademokratens recension ifrån konserten i Cassels samt Södra Dalarnes Tidnings recension.

(2007-02-05)


Ny administrativ ledare i Sandviken Big Band
Från och med höstterminen 2006 tar Bosse Hedwall över rodret som administrativ ledare för Sandviken Big Band efter Elisabeth Harr. Bosse har under väldigt många år själv spelat trumpet i Sandviken Big Band men har de senaste åren inte spelat aktivt i bandet.
Bosse kommer att ansvara för praktikaliteter, bokningar av konserter, smörgåsar och allt annat som en administrativ ledare har på sina anvarstunga axlar…..dessutom är Bosse kassör i SBB. Vi vill även passa på att tacka Elisabeth för hennes insatser i SBB under åren som gått.

(2006-11-12)


På Bertils plats i sax-sektionen återfinns Johan Pyykkö
Johan är född och uppväxt i Sandviken. Han har studerat vid Jazzgymnasiet i Gävle, Lunnevads folkhögskola och Berklee College of music där hans lärare inkluderade bl.a Joe Lovano, Bill Pierce, Greg Hopkins, Scott Free, George Garzone och Frank Tiberi.

Johan har varit saxofonist och kompositör/arrangör för Lin Biviano Urban outreach jazz orchestra i Boston, ett storband som turnerade på skolor i Boston och dess förorter.

Han fick Herb Pomeroy award från Berklee jazz composition department 2004 för ”Outstanding musicianship” och vann jazzverk 2005 med stycket Homecoming.
Hans kompositioner är framförda bl.a i Alaska, Clevland och i New England området.


Ny i bandet är Mats Siggstedt från Söderhamn.
Han har ofta vikarierat i SBB, men är nu ordinarie 1:e trumpetare.Sigge är född  i Söderhamn och fick sin musikaliska näring ur Musikskolan i Söderhamn där han lärde sig traktera trombone för den fantastiske musikanten, arrangören och pedagogen Leif Halldén. Han har sedan 1985 spelat  bastrombone i Gugge Hedrenius Big Blues Band, och där är han fortfarande medlem men numera på Leadtrumpet. Sedan 1993  undervisar han  på Musikskolan i Söderhamn på alla brassinstrument samt på Bollnäs Folkhögskola på Trombone, Bastrombone, Valthorn, Tuba samt Trumpet. Han arbetar även som brassansvarig för GUBB, Gävleborgs Ungdoms Big Band, och har gjort så sedan 1993. Är sedan 2002 musikaliskt ansvarig för Kilafors Big Band.

Och Magnus Mellberg är tillbaka så trumpetsektionen ser ut enligt följande:2:a Niklas Skoglund, 1:a Mats Siggstedt, 3:e Magnus Mellberg, 4:e Leif Fernqvist och 5:e Åke Björänge.

SBB har nu alltså två långpendlare – Per Haglind från Borlänge o Sigge från Söderhamn. En eloge till dessa två!


Våren 2005 inleds med en resa till Sundsvall.
Sundsvalls Jazzklubb är mycket aktiv med konserter varje måndag – och dessutom oftast fullsatta, vilket betyder 5-600 personer.
Solist vid konserten är Linda Pettersson, jazzsångerska från Sundsvall.

”Linda har under åren utvecklat sin sångkonst mot högre höjder och framstår idag mer och mer som en värdig arvtagare till den svenska jazzens ”leading lady”, Monica Zetterlund. Utan vidare jämförelser har Linda, precis som Zetterlundskan hade, en perfekt tonbildning och en fantastisk balans oavsett tempo” Hans-Erik Bergman, Sundsvalls Tidning.

Måndag den 17 januari kl 19.30 i Restaurang Aveny, FH, Sundsvall.


Otaliga är de turnéer SBB genomfört med ROGER PONTARE genom åren och CDn SINATRAFIED med SBB och Roger som kom 1995 vår verkliga storsäljare.

Roger Pontare är en av Sveriges mest färgstarka artister. Mest känd i de breda folklagren är Roger för att han två gånger vunnit den svenska uttagningen till Eurovisionsschlagerfestivalen.
Men han har betydligt flera strängar på sin lyra, musikaliskt växelbruk är stimulerande för en artists utveckling säger Roger. Därför har han arbetat i många olika sammanhang, med olika konstellationer, vilket gett honom själv nya utmaningar och som uppskattats av publiken.
”Det måste vara roligt att hålla på”, konstaterar han enkelt och självklart.

Nu gör vi återigen ett par konserter med Roger

Lördag den 29 januari kl. 20.00 i Konserthallen i Stålforsskolan, Eskilstuna.
Västerås Konserthus tisdag den 8 mars (OBS Internationella kvinnodagen!) kl 19.30

”Bandet som alltid har så kul när de spelar så det smittar av sig på oss alla” står det på Jazzens Vänners i Västerås hemsida www.jazzensvanner.com


Önskekonsert
Fredag den 18 februari kl 19.30 på FH, Teatern.

Vårt arbetsnamn på konserten är för dagen ÖNSKEKONSERT m.m. med SBB!

Gå igenom listan här nedan och anteckna de låtar du vill att bandet ska spela, beställ biljett
på FH 026-279727, kom till Teatern den 18.2.05 kl 19.30 och ropa högt och ljudligt vilken låt du vill höra – och då spelar bandet den!

Take the A-train  –   Stand By  –  Splanky –  Satin Doll  –  Corner Pocket  –  Fly me to the Moon – Flamingo –   When You´re Smiling  –  April in Paris –  In the Mood –   Critic´s Choice  –  I´m getting sentimental over You –  One O´clock Jump   – The Midnight Sun never sets  –   Don´t get around much anymore  –  A String of Pearls  –   American Patrol   –  Marlow´s Theme  – All of Me  –  In a Mellow Tone  –   Moten Swing –  Hymn to Jonken  –  My Song  –   Revelation  – Manteca –    Begin the Beguine  –  Room for Freedom –  Misty  –   Lush Life  –  Perdido  – My Romance

Lokala solister kommer också att medverka, det kan bli allt från fiol-jazz till skönsång.


Lions Club Falun-Bergsmannen hör till våra allra trognaste arrangörer, och nu är det dags igen!

Lördag den 12 mars på Falu Stadsteater, klockslag meddelas senare.

Solist PUTTE WICKMAN
Någon närmare presentation känns överflödigTRIVSAM ÖNSKEKONSERT
Den 18 februari genomförde vi en hemmakonsert med lite annan inriktning än vanligt. Första set bjöd på ett antal lokala solister: Eva Mossberg – sång, Anders Eriksson – violin, Jon Östman – gitarr, Jonken – tenorsax och Bertil Fälts orkester. I andra set fick den ganska så fulltaliga publiken tillfälle att ropa önskelåtar enligt en lista, och bandet letade i notmapparna och spelade den för tillfället önskade låten! Lite strul blev det. Numreringen i programmet var nämligen inte densamma som orkesterns. Men trevligt var det!


Gratiskonsert för supporterklubben!
Den 14 april följer ytterligare en annorlunda konsert. Den konserten annonseras inte utan ges speciellt för det ”illustra sällskapet” StödFörBandets medlemmar, som bara behöver visa sitt medlemskort för att delta. SBB vill på detta sätt visa sin uppskattning över den trogna skaran medlemmar!
Solister vid denna interna konsert är Ann-Kristin Hedmark och JONKEN!


Sandviken Big Band, Claes Janson och Kungl. Musikhögskolan i samarbetsprojekt

BLÅ TONER SVARTA MOTIV heter ett samarbetsprojekt  mellan Kungl. Musikhögskolan i Stockholm, SBB och Claes Jansson efter en idé av Bertil Fält och Claes Janson.
Arrangemangen/kompositionerna på klassiska låtar ur ”The Afro American Songbook” är skrivna av sju studenter i kompositionsteknik vid musikhögskolan  under ledning av professor ÖRJAN FAHLSTRÖM – universitetslektor i komposition.

Under resten av våren repeterar SBB och Claes intensivt vareviga torsdag inför smygpremiären på HUDDINGE JAZZFESTIVAL i Sjödalsparken, Huddinge Centrum lördag 28 maj kl 16.30.

Programmet inleder också årets Jazzfestival i Högbo den 1 juli och framförs alltså av SANDVIKEN BIG BAND och CLAES JANSON. Den spelas samtidigt in av Sveriges Radio för produktion av en CD. Under hösten genomförs också en omfattande turné med SBB och Claes med BLÅ TONER, SVARTA MOTIV.


ARNE ERIKSSON DÖD

Trumpetaren och kapellmästaren Arne Eriksson har lämnat oss – familj och många vänner.
Arnes betydelse för musikkulturen i sin hemstad och f.ö. stora delar av vårt land kan knappast överskattas. Hans trägna arbete och personliga engagemang gjorde att storbandsjazz blev kultur här i Sandviken.
Arne var professionell på de flesta områden. Han var en enastående trumpetare, som aldrig tvekade att öva både tre och fyra timmar dagligen. Självklart innebar detta att Arne huvudsakligen kom att spela första trumpet i alla sammanhang. Många i vårt land ansåg att Arne var en av Sveriges bästa på första trumpet, även om Arne helt blygsamt hävdade sin amatörstatus. Men det hindrade inte att den gode Arne deltog i turnéer med sådana som Gugge Hedrenius BBB, eller åkte runt med Lena Horne. Han kunde lika väl ha försörjt sig som heltidsmusiker, om han velat. Men han föredrog att finnas för sin familj i Sandviken.
När Arne startade Sandviken Big Band 1968 och jag fick äran att komma med 1969, insåg jag att hans make inte fanns. Han höll i bandet med järnhand, även om han understundom tog till sina silkeshandskar. Arne lyckades hålla ihop bandet i vått och torrt, vilket innebar att SBB snabbt kom att bli ett storband att räkna med, både i Sverige och utomlands.
Arnes tolerans gällde utanför scenen – på scenen fanns den inte. Där gällde den stenhårda orkesterdisciplinen – naturligtvis.
Arne lämnade bandet 1989, mätt på äran och framförallt jobbet med administration o.d. och efterträddes av Åke Björänge, som liksom jag, räknar Arne som sin mentor.
Arne kunde inte släppa musiken, så han startade en blåssextett som kom att kallas ”Kaptenerna”, vilken under många år har gjort succe var den än dök upp. Ibland fick han för sig att han ville spela dixieland och till slut hade han fått ihop ”Swing´n Dixie. Med den gruppen gjorde han sin sista skivinspelning.
Hans sista projekt var ”PROBB”, ett storband som skulle spela gammaldags dansmusik i Millerstuk. Göran Hedström var initiativtagare, men Arne var naturligtvis den som repeterade bandet.

Arne, du har lämnat världens största tomrum efter dig! Eller som Astrid Lindgren skrev i Ronja Rövardotter: DU FATTAS OSS!!

Sandviken BB, Swing´n Dixie, PROBB och Kaptenerna samt Jonken


Bertil Fält spelar första tenor

Bertil Fält är tillbaka som musiker i Sandviken Big Band. Han har under åren återfunnits på de flesta stolar i saxsektionen och nu intar han platsen som första tenor. Bertil är som bekant inte bara musiker utan även arrangör och kompositör. Det finns ett flertal alster från hans penna i bandets mapp. Han har också under en period varit musikalisk ledare för Sandviken Big Band.

Flera nya ansikten

Mikael Svedlund

Mikael vikarierar för Niklas Bjarnehäll som tagit time-out från SBB ett tag. Mikael som är Gävlebo och studiekamrat med Göran Berencreutz och Patric Lundstedt jobbar till vardags som lärare på Jazzgymnasiet i Gävle.

Magnus Mellberg

Vikarie för Niklas Skoglund på andra trumpet under hösten 2003. Civilingenjör. Började i Sandvikens musiksksola i försa klass och spelade där med blåsorkestrar, storband och improvisationsgrupper. Uppskattar bredden inom musiken och kan höras i Sandvikens Symfoniorkester, Kanalkyrkans Musikkår och Sandbay City Blues Band.

Peter Fredriksson

Vikarierar på terdje trombon för sin trombonlärare Krister Pettersson. Han tog studenten från Jazzlinjen i Gävle i år. (Är Sandvikare!)
Peter bestämde sig för att ta ett år ledigt från sina musikstudier och praktiserar just nu på Kulturskolan. ”Vicket i Big Band är ett stort lyft för mig. Hur kul som helst” säger Peter.


Årets stipendiat utsedd!

Sandviken Big Bands stipendium tilldelas år 2003  sångerskan MIRIAM AIDA

Miriam, som är från Malmö, har sedan 1999 haft en egen kvintett. 2001 spelade hon även in en skiva med Jan Lungrens trio och Fredrik Kronkvist (altsax och flöjt).

”Miriam Aida sjunger med övertygande friskhet, energi och en dos soul. Pulskänslan är stark och inuti rösten finns en liten rå kant som är både personlig och tilltalande” – Sydsvenska Dagbladet / Alexander Agrell


Åke Björänge tillbaka som musikalisk ledare

Bangen Jazzfestival
Åke Björänge

Foto: CATHARINA SANDSTRÖM Arbetarbladet

Efter en välbehövlig Time-Out är Åke Björänge tillbaka som musikalisk ledare för storbandet från och med vårens första konsert 2003.

Välkommen tillbaka Åke!

Och Tack Bertil Fält för en mycket väl genomförd höst som vikarierande musikalisk ledare!


Torbjörn Isaks, SBB´s fantastiske förste trumpetare, har under hösten 2002 varit tjänstledig från Sandviken Big Band för att spela första trumpet i Robert Wells Rhapsody in Rock.

Det har inneburit konserter i  Royal Albert Hall, Köpenhamn, Helsingfors, Göteborg, Gävle och två konserter i ett fullsatt Globen.

I vår är han tillbaka igen på sin plats som ledare för SBB´s trumpetsektion.


Bertil Fält musikalisk ledare för SBB i höst

Lennart Jonken Jonsson, mångårig medlem i SBB, numera hedersmedlem, kommenterar detta faktum på följande sätt:

”SANDVIKEN BIG BAND inleder en ny säsong, vilken i ordningen måste man förmodligen tillhöra gräddan av en matematisk fakultet för att veta.

Åke Björänge har meddelat att han tar ”Time Out” för höstsäsongen. Den självklare ersättaren är BERTIL FÄLT.
Bertil har en ovanligt gedigen utbildning, både teoretiskt och, men framför allt, i praktiken. Han har spelat med många av våra största, t.ex Ale Möller, Jonas Knutsson, Jojjen Björklund och Lars Sjösten.

Han har varit kapellmästare i många olika sammanhang, bl.a. på Skottes Musikteater, hans skötebarn ”GUBB” inte att förglömma. Med GUBB har han rest kors och ibland tvärs i Europa. Ett av de senaste utflyktsmålen var Hannovers Världsutställning med GUBB och Mats Öberg. Ett annat var ”Sounds of Sweden” – NYOS National Youth Orchestra of Scotland där Bertil och Jonas Knutsson var solister. Detta i Glasgow, där även Malmö Symfoniorkester samt Benny Andersson tillhörde de utvalda.

Bertil är själv en lysande musiker och tillika en framstående arrangör, för att inte nämna hans egna kompositioner, för han behärskar även den biten.

ALLA dessa egenskaper gör att storbandet torde kunna känna stor förtröstan inför kommande säsong.

Jag besökte bandet under en repetition och kunde konstatera att trivseln låg en bra bit över gällande världsrekord i stavhopp. Att repertoiren kommer att innehålla en mängd klassisk storbandsmusik. Plus en del annat smått och gott.

Kom gärna till konserterna, ni blir inte besvikna.”

Jonken


Sandviken Big Bands stipendium tilldelas år 2002 saxofonisten KLAS TORESSON

Klas är 22 år och går sista terminen på Kungl. Musikhögskolan i Stockholm. Saxofon är hans huvudinstrument och han studerar också flöjt, klarinett och piano.

Klas är uppvuxen i Årsunda söder om Sandviken och den musikaliska banan inleddes 1988 i Sandvikens Kulturskola. Så småningom satsade Klas helt på saxofon. Kulturskolans SANDVIK SMALL BAND, lärare som Bertil Fält och gästsolister som Jonas Knutsson och Nils Landgren blev viktiga för Klas. På Jazzgymnasiet i Gävle mötte Klas inspirerande lärare som Fredrik Ljungkvist, Gösta Rundqvist, Bertil Strandberg m.fl. Sedan var det dags för Musikhögskolan i Kungliga huvudstaden där Klas har lärare som Alberto Pinton (träblås), Bobo Stenson (improvisation) och Ove Lundin (piano).
Klas har också studerat arrangering och har skrivit musik för stråkkvartett såväl som storband. Kjell Fagéus är hans lärare i mental träning, ett ämne som Klas anser borde vara obligatoriskt.

Klas är medlem i ett flertal grupper och har spelat med mängder av band och solister under åren på Ackis, som tex. Hector Bingerts Latin Lover Big Band, Stockholm Jazz Orchestra,  Jan Allans Oktett, KMH Jazz Orchestra, bl.a. under ledning av Örjan Fahlström, Maria Schneider och Daniel Nolgård och med solister som Nils Landgren, Victoria Tolstoy och Sigurdur Flosason
Mest jobbar Klas just nu med den egna kvartetten Oblique där större delen av repertoaren är skriven av honom själv.

Förutom äran att få detta hedervärda stipendium, skulle pengarna vara ett bra tillskott till inköp av en barytonsax – skriver Klas i sin ansökan.
Det är en mycket välmeriterad stipendiat som nu kan gå och köpa en barytonsax.

Stipendiet delas ut vid en konsert i Teatern/FH i Sandviken lördagen den 6 april. Solister är ANNA-LOTTA LARSSON och KLAS TORESSON.


DET FRAMGÅNGSRIKA ÅRET 2001

Säsongen inleddes med en uppskattad ”hemmakonsert” under rubriken A Tribute to Basie
och med bandets egna solister.

Under februari 2001 gav SBB konserter i Hudiksvall, Norrköping och Grängesberg. Solist var
Roger Pontare och konsertlokalerna välfyllda.

Efter en ”hemmakonsert” med Ann-Kristin Hedmark och trumpetaren Bosse Broberg var det återigen dags för turne i slutet av mars,  denna gång Sala och Linköping med den amerikanska sångerskan Deborah Brown.

SBBs allra första stipendium för FRÄMJANDE AV JAZZMUSIK delades ut vid en hemma-
konsert den 12 april. Stipendiat var sandvikensonen FREDRIK NORDSTRÖM och han var själv solist vid konserten.

Den 25 maj spelade bandet i Krysset, utescenen i centrala Sandviken.

Den 4 juni spelade SBB vid Hembygdsgården Stugge i Gagnef då Musik & Dansskolan i Gagnef firade 50-års jubileum. Solist var Roger Pontare.

Vid Drömfabrikens DRÖMFEST den 16 juni var det dags igen, på Drömfabrikens utescen.
Sångsolister Lisa Björänge och Per Almen.

29.6 inledde SBB traditionsenligt årets jazzfestival Bangen. Solister NEW YORK VOICES.
Vilken succe, vilka solister, vilket band, vilket jubel!!!

Det ambitiösa bandets ambitiöse musikaliske ledare Åke Björänge inledde höstens repetitioner tidigt med tanke på de två konserterna i DALHALLA 24-25 augusti, solister
denna gång THE REAL GROUP.

Direkt efter konserterna i Dalhalla bar det iväg till Svabensverk. Solist vid den konserten Roger Pontare.

Helgen därefter Uppsala och Eskilstuna, solist Roger Pontare.

Och helgen därefter var det dags för det stora Äventyret, Reykjavik på Island!!! Bandet av-
slutade Reykjaviks Jazzfestival söndagen den 9 september, solist var Islands egen jazz-
sångerska Kristjana Stefansdottir.

Och sen turne  till Sveriges sydligare trakter, Höör och Kristianstad, och så Norrtälje på hemvägen. Solister Antti Sarpila, Ulf Johansson och Lars Erstrand.

Hemmakonsert igen, denna gång med unga lokala solister. Först en offentlig konsert den 6 oktober och sedan två skolkonserter 6 oktober. Härlig publik och härliga, duktiga solister!

Körprojekt! Falu Kammarkör och Forsbacka Kammarkör, solist Anna-Lotta Larsson. I Falun, Grängesberg och Gävle Konserthus.

Den 17/11 gästade SBB det legendariska musikpalatset Nalen i Stockholm för att tillsammans med Hayati Kafe bjuda upp till storbandsdans.

Konserterandet för år 2001 avslutades med Peter Carlsson och Lars Dylte fredag 7 december i FH Teatern, lördag 8 december FH i Falun och söndag 9 december Tonhallen i Sundsvall.


Sandviken Big Band och Peter Carlsson drog fulla hus!
I dagarna tre turnerade Sandviken Big Band tillsammans med Peter Carlsson, Lars Dylte och Staffan Wiklander i början av december 2001. Den inledande konserten gick av stapeln i Sandviken den 7/12 -01. Teatern i Folkets Hus var för första gången på länge fullproppad när SBB startade konserten.

Från vänster: Lars Dylte, Staffan Wiklander, Peter Carlsson,
Foto Marica Ericson, Annonsbladet

En mycket upskattad konsert som även innehöll avtackning av den färgstarka profilen Lennart ”Jonken” Jonsson. Efter sina 31 år i storbandet har han valt att sluta. I samband med avtackningen framfördes ett nyskrivet alster med titeln ”Jonken”. Solist och tillika kompositör av denna vackra ballad var Bertil Fält.

Från vänster:  Bertil Fält, Lennart ”Jonken” Jonsson
Foto Marica Ericson, Annonsbladet

Den 8/12 -01 var det dags att gästa Falun. Återigen fullt i salongen och publiken njöt i fulla drag av Peters underfundiga vitsar blandat med en trevlig meny av diverse musikaliska anrättningar.

Dag 3 , 9/12 -01, var det dags att resa till Sundsvall för konsert i Tonhallen. Återigen fullt i salongen, ca 900 platser, och ännu en mycket uppsaktad konsert.


Sandviken Big Band gästas av Peter Carlsson, Lars Dylte och Staffan Wiklander
Efter ett ytterst intensivt turneår står nu SANDVIKEN BIG BAND inför den allra sista turnen år 2001. Turnen inleds med en ”hemmakonsert ” i Teatern FH fredagen den 7 december kl 19.30 och fortsätter sedan till Falun och Sundsvall 8 och 9 december. Solister vid de tre konserterna är Peter Carlsson – sång, gitarr, Lars Dylte – piano, saxofoner och Staffan Wiklander- sång och bas.

För info o bilder se Peter Carlssons hemsida www.petercarlssonblagrodorna.nu

Vid hemmakonserten den 7 december kommer Lennart Jonken Jonsson att avtackas efter sina ca 30 år i bandet.


A tribute to Benny Goodman
Helgen den 21-23/9 åker Sandviken Big Band på turné tillsammans med Antti Sarpila, Lars Erstrand och Ulf Joahnsson Werre. Repertoaren består enbart av Benny Goodman musik och den finländske klarinettisten Antti Sarpilla gör strålande tolkningar av Benny Goodmans musik och klarinettspel. Ulf Johansson Werre återfinns i denna konstellation bakom pianot. Lars Erstrand hanterar som vanligt vibrafonen med glans.
Fredagens konsert äger rum i Höör i Skåne och under lördagen gästar storbandet med solister Kristianstad. Turnén avslutas på söndagen med en konsert i Norrtälje.


Hemma efter lyckosam konsert i Reykjavik
På tisdagseftermiddagen kom Sandviken Big Band hem efter en mycket lyckosam konsert i Reykjavik. – Det var en fantastisk resa, säger både Elisabeth Harr och Martin Lindfors i Stödbandet. Arrangörerna ställde upp till 100 procent och vi fick stanna kvar en dag extra.

Big band

SBB avslutade jazzfestivalen med en storstilad spelning.

– Utan tvekan en av de bästa vi gjort, menar Åke Björänge. Dessutom hade vi en duktig sångerska i unga Kristiana Stefansdottir.

För SBB var det en stor ära att få göra den avslutande spelningen under festivalen som totalt lockade närmare 5 000 entusiaster.

– Tror inte att jag varit med om en publik som lyssnat så intensivt, menade Åke. Det brukar vara ett litet sorl, men här var det knäpptyst.
(Artikel ur GD 2001-09-12, Foto Jörgen Larsson)


Sandviken Big Band på turné till Island
Lördagen den 8 september reser Sandviken Big Band till Reykjavik – Island för att som sista band avsluta REYKJAVIK JAZZ FESTIVAL 5-9 september 2001.

Enligt programmet:
Sunday 20:30 Finale – ”Sandviken Big Band” – a 20 piece Big Band from Sandviken September 9 in Sweden with Icelandic top vocalist Kristjana Stefánsdóttir. The Sandviken band is reprocating a visit the Reykjavik Big Band made to their festival in July this year.

SBBs tidigare pianist Daniel Nolgård har under flera år samarbetat med Reykjavik Big Band och saxofonisten Sigurdur Flosason som är en av Islands mest aktiva och framstående jazzmusiker, utbildad i USA.

Daniel och Sigurdur (Siggu) var solister vid en konsert med SBB 11.11.00 på Teatern i FH och då föddes idén till ett utbyte mellan Reykjavik och Sandviken. Ni som besökte Jazzfestivalen BANGEN i somras lyssnade säkert till Reykjavik Big Band och nu är det alltså dags för Sandviken Big Band att återgälda besöket.